OPPERDOES – Waterberging Opperdoes, ook wel bekend als de Skoôt, is aangelegd in 2013 en sindsdien in beheer bij Landschap Noord-Holland. Alhoewel dit gebiedje slechts 10 hectare groot is, komt er al een opmerkelijk grote verscheidenheid aan planten en dieren voor. Vanaf het aangrenzende fietspad is de waterberging goed te overzien en komen met een beetje geluk vogelsoorten als Bruine Kiekendief, Kluut, of Baardmannetje in beeld. Nog jaarlijks worden nieuwe soorten voor het terrein ontdekt, maar dit jaar werd wel een heel bijzondere vondst gedaan. OPPERDOES – Waterberging Opperdoes, ook wel bekend als de Skoôt, is aangelegd in 2013 en sindsdien in beheer bij Landschap Noord-Holland.
Uniek voor West-Friesland
Boswachter Roelf Hovinga vertelt tegen Medemblik Actueel: “Op een met mos en lage wilgjes begroeide helling werden honderden plantjes van het Rond Wintergroen gevonden. Deze plantensoort staat in Nederland op de Rode Lijst van in hun voortbestaan bedreigde planten en komt in ons land vooral nog in de duinstreek voor. Ze groeit daar op voedselarme plekken die jaarrond wat vochtig blijven. Rond Wintergroen is te herkennen aan de roomwitte bloemen, de vaak wat rood aangelopen, lange stengel en de donkergroene, zwak glanzende bladeren die rond van vorm zijn. Zoals de naam al doet vermoeden blijven deze bladeren ook in de winter groen en vallen dan voor het geoefende oog op te midden van de verder dorre vegetatie. In de regio West-Friesland was deze plantensoort tot nog toe nog nergens bekend, de vondst in Opperdoes is daarmee des te opmerkelijker. Bij de aanleg van de waterberging zo’n zeven jaar geleden is de voedselrijke bovenlaag verwijderd, waardoor geschikte omstandigheden zijn gecreëerd voor planten die van wat schralere omstandigheden houden. Dan moet natuurlijk eerst nog wel een zaadje per ongeluk terecht komen op zo’n geschikt plekje. Bij wintergroen wordt het zaad verspreid door de wind, een zaadje weegt namelijk slechts vier microgram (een microgram is één miljoenste gram).”





INDEX
1. Rietzanger
2. Waterhoen met jong
3. Grauwe ganzen met jongen
4. Fuut met jong
5. Rietgors (man)
6. Lepelaar
7. Bruine Kiekendief vs Kievit
8. Visdiefje
9. Kluut
10. Kleine Karekiet




1. (4 juli 2022) Rietzanger:








2. (4 juli 2022) Waterhoen met jong:








3. (4 juli 2022) Grauwe Ganzen met jongen:






4. (4 juli 2022) Fuut met jong:










5. (4 juli 2022) Rietgors (man)





6. (8 juni 2023) Lepelaar





7. (8 juni 2023) De Bruine Kiekendief kwam te dicht bij het nest van de Kievit maar werd door de kievit aangevallen en verdreven.

De Bruine Kiekendief houdt vleugels tijdens trage jachtvlucht in opvallende V.


Volwassen mannetjes hebben opvallende zwarte vleugelpunten, grijs in de vleugels en een grijze staart. Vrouwtjes groter, geheel bruin met een roomwitte kruin, keel en vleugelboeg.

Van de kiekendieven die in Nederland voorkomen, is de bruine kiekendief verreweg de algemeenste. Hij is een echte moerasvogel, met een voorkeur voor rietland.





8. (8 juni 2023) Visdiefje:






9. (8 juni 2023) Kluut:


Foto's onder: Kluten beschermen hun kroost en gaan onderling de strijd aan, als soort genoten te dichtbij komen.









10. (15 juni 2023) Kleine Karekiet:)




Maak jouw eigen website met JouwWeb